Fem trin: Sådan planter du
din Hortensia ude i haven

Hortensiabed i forskellige farver

Farvevalg har betydning for placeringen

Selvom man ikke tilegner farven den store betydning, så er farven på din Hortensia meget afgørende for, hvor du kan placere den. Jo lysere din Hortensia er i farven, jo mindre direkte sol kan den tåle. Vi anbefaler alle hvide og lyse sorter placeres i helskygge – hele dagen – fx. på nordsiden af et hus. De mørkere sorter, såsom blå og lilla, kan bedre klare sollys. De kan derfor med fordel placeres i halv- til helskygge, fx. på nord-, øst, eller vestsiden af et hus. Placerer man en Hortensia mod syd, bør man være meget opmærksom på, at planten ikke tørrer ud. Om sommeren skal en Hortensia have vand dagligt, da den ikke tåler udtørring. 

Pink Hortensia i fletkurve

Vælg det rigtige tidspunkt

Vi anbefaler at plante Hortensia ud i sensommeren. Her er din Hortensia ikke længere i vækst, og planten kan dermed bruge energien på, at danne og udvikle næste års blomsterknopper. 

Langt de fleste ynder dog, at plante Hortensia ud både i krukker og bede allerede i foråret, hvilket de også sagtens kan tåle. Efter nogle grå og mørke vintermåneder har mange brug for nogle farver i deres have. Har du placeret dine Hortensia i en krukke, kan du med fordel plante den ud i et bed senere på sæsonen, hvor den kan overvintre og pryde med nye blomster næste år. 

Pink Hortensia i spande, der staar ude i haven

Beliggenhed - Beliggenhed - Beliggenhed

Det er med Hortensia, som det ofte også er med folks drømmehus: Beliggenhed er vigtig!

Som vi allerede har nævnt et par gange i dette blogindlæg, er det vigtigt, at blomsten står i skygge – især i sommermånederne, hvor solen står højest. Der ud over er de lange blomsterstængler følsomme overfor vind, så hvis bedet kan stå i læ, er det at foretrække. 

Så et Hortensiabeds yndlingsbeliggenhed er: i nordvendt retning i læ for vind. Jo mørkere farve en Hortensia har, jo bedre kan den tåle sollys, men en placering i fuld sol bør undgås, da den risikerer udtørring. 

Pink Hortensia i skygge

Sur jord og gødning

Nu er vi endelig kommet til rent faktisk at plante vores Hortensia. Tag din Hortensia ud af potten og lad rodklumpen suge vand i en halv time. Når du har fundet den perfekte placering til din Hortensia ude i haven, ud fra de tidligere punkter, graver du et hul, der er cirka dobbelt så stor som rodklumpen på din Hortensia. 

Fyld derefter hullet en tredjedel op med spagnum, placerer din Hortensia og dæk resten af hullet til med muldjord (for eksempel Rhododendron-jord eller noget af vores egen Schroll-jord)

Slut af med en god vanding og i de første par dage vand blomsten ekstra meget. Hvis den ikke får nok vand, kan det medføre svidning på plantens blomster og blade.

Taeppe over Hortensia

Hortensiaer skal dækkes til ved nattefrost efter de er vågnet fra deres vinterdvale. Det kan gøres med granris, visne blade eller tæpper.

Vær opmærksom på nattefrost

Det her punkt er mest relevant, hvis du har udplantet din Hortensia i det tidlige forår. Alle vores Hortensia-sorter er vinterhårdføre, men ingen udsprungne Hortensiablomster- eller knopper tåler frost. Blot én gang frost, vil fryse knopperne eller blomsterne af og ødelægge dem. Blomsterne vil visne ind og knopperne vil tørre ud, hvilket betyder, at der ikke kommer blomster på planten til sommer. 

Så hvis der kommer nattefrost, og dine Hortensia er plantet ude, dæk dem til med et tæppe, visne blade eller en jakke. Det vil i de fleste tilfælde være nok til at holde Hortensiaknopperne og -blomsterne i live. 

Hvis uheldet er ude og den oplever frost en nat i foråret, vil Hortensiabedet formentlig stå som en grøn busk henover hele sommeren. I det tilfælde, vil du være nødt til at vente til næste år med at have Hortensiablomster i bedet. 

0
    0
    Din kurv
    Din kurv er tomtTilbage til shop